Η 3D εκτύπωση

Αν και περιλαμβάνει τη λέξη “εκτύπωση”, η 3D εκτύπωση δεν έχει παρά ελάχιστη σχέση με τη συμβατική εκτύπωση δύο διαστάσεων. Οι εκτυπωτές που υπάρχουν στο σπίτια ή στο γραφείο, είναι απόγονοι των τυπογραφικών μηχανών που περιορίζονται στο να αποτυπώνουν κάποιου είδους μελάνι πάνω σε χαρτί ή άλλα παρόμοια υλικά.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, όμως, δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία!

Ουσιαστικά πρόκειται για συσκευές παραγωγής αντικειμένων τριών διαστάσεων. Αν ο εκτυπωτής δύο διαστάσεων είναι απόγονος του τυπογραφείου, ο τρισδιάστατος εκτυπωτής είναι μια μικρογραφία αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής.

Οι απαρχές της 3D εκτύπωσης

Η τρισδιάστατη εκτύπωση πρωτοεφευρέθηκε το 1982 από τον Chuck Hull. Ο Hull πίστευε, ότι αν μπορούσε να τοποθετήσει χιλιάδες λεπτά στρώματα πλαστικού το ένα πάνω από το άλλο και στη συνέχεια να χαράξει το σχήμα τους, χρησιμοποιώντας το φως, τότε θα ήταν σε θέση να σχηματίσει τρισδιάστατα αντικείμενα. 

Μετά από ένα χρόνο πειραματιζόμενος με τις ιδέες αυτές, ανέπτυξε ένα σύστημα όπου μια συμπυκνωμένη ακτίνα υπεριώδους φωτός, κινούμενη υπό τον έλεγχο ενός υπολογιστή, χτυπά την επιφάνεια ενός κάδου γεμάτο με υγρό φωτοπολυμερές και όπου χτυπά το υγρό αυτό μετατρέπεται σε ένα τύπο πλαστικού σε σταθερή μορφή. 

Ο Hull συνειδητοποίησε ότι το εύρημά του δεν περιοριζόταν σε υγρά στοιχεία και ως εκ τούτου η ευρεσιτεχνία του ονομάστηκε στερεολιθογραφία ή 3D εκτύπωση, καθώς κάλυπτε κάθε υλικό ικανό προς στερεοποίηση ή ικανό να μεταβάλει τη φυσική του κατάσταση. 

Σταθμοί της 3D εκτύπωσης μπορούν να θεωρηθούν και άλλες δύο ημερομηνίες!

Το 2005, όταν ο Dr. Andrian Bowyer σχεδίασε και κατασκεύασε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή ο οποίος μπορούσε να κατασκευάσει τα ίδια του τα κομμάτια, ώστε να συναρμολογηθούν ως νέος εκτυπωτής και το 2008, όταν δημιουργήθηκε το πρώτο προσθετικό πόδι με τρισδιάστατη εκτύπωση.

Γιατί να την επιλέξετε;

Η 3D εκτύπωση έχει ριζικές διαφορές με οποιαδήποτε από τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής. Πρόκειται για μια ταχεία προσθετική διαδικασία κατασκευής που καλύπτει μια μεγάλη ομάδα τεχνολογιών και διεργασιών. Αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε την τρισδιάστατη εκτύπωση για τη δημιουργία αντικειμένων και την παραγωγή προϊόντων επιλέγοντας από ένα ευρύ φάσμα υλικών, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αν όχι πάντα, η 3D εκτύπωση μπορεί να προσφέρει ένα άριστο αποτέλεσμα σε πολύ λιγότερο χρόνο και με εξαιρετικά μικρότερο κόστος συγκρίνοντάς με τις συνηθισμένες κατασκευαστικές μεθόδους.

Έπειτα από αρκετά χρόνια εμπειρίας η 3D revolution είναι η πλέον κατάλληλη εταιρεία για την κατασκευή 3D μοντέλων, μέσω των 3D εκτυπωτών μας. Διαθέτουμε εκτυπωτές διαφόρων διαστάσεων για πολύ μικρά έως πολύ μεγάλα αντικείμενα σε υψηλή ευκρίνεια καθώς και μεγάλη ποικιλία υλικών για να μπορούμε να καλύπτουμε οποιαδήποτε ανάγκη!