Επιτραπέζια στρογγυλά ρολόγια: Ένα ταξίδι στον χρόνο

Με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και των δραστηριοτήτων του άρχισε να γίνεται επιτακτική η ανάγκη για μέτρηση του χρόνου, μία ανάγκη που μέσα από μία πορεία χιλιάδων ετών μας οδηγεί στα σύγχρονα ρολόγια.

Ηλιακά ρολόγια

Τα ηλιακά ρολόγια είναι ο αρχαιότερος τύπος ρολογιών. Επινοήθηκαν από τους Χαλδαίους περί το 1700 π.Χ. και από αυτούς διαδόθηκαν σε όλους τους λαούς του αρχαίου κόσμου! Μία κάθετη ράβδος έριχνε την σκιά της σε μία επιφάνεια που είχε χωριστεί σε ίσα τμήματα και ανέφερε δίπλα σε κάθε ένα την ώρα. 

Υδραυλικά ρολόγια

Την πρωτιά στην κατασκευή υδραυλικού ρολογιού διεκδικεί ο Κτησίβιος με το δικό του περίφημο ρολόι. Το ρολόι του Κτησιβίου αποτελείτο από ένα συνδυασμό δοχείων με ρυθμιζόμενους ελεγκτές ροής ύδατος, που καθόριζαν την ανύψωση ενός πλωτήρος στο τελευταίο δοχείο.

Κλεψύδρες

Το έτος 1530 π.Χ. εμφανίζονται στην Αίγυπτο οι πρώτες κλεψύδρες με νερό ή άμμο, χρήση των οποίων έκαναν και οι Βαβυλώνιοι προηγουμένως και βεβαίως οι Έλληνες μεταγενέστερα. Ήταν από τις απλούστερες μορφές χρονομέτρων. Ο Πλάτωνας μάλιστα λέγεται ότι κατασκεύασε μια κλεψύδρα που λειτουργούσε ταυτόχρονα και σαν ξυπνητήρι.

Αστρολάβος – εξάντας

Ο αστρολάβος είναι ένα ιστορικό αστρονομικό όργανο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι αστρονόμοι για την ναυσιπλοΐα και την παρατήρηση του ήλιου και των αστεριών από τον 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα μ.Χ., μετά τον οποίο χρησιμοποιήθηκε ένα πιο εξελιγμένο όργανο, ο εξάντας. Οι πρώτες αναφορές για την χρήση αστρολάβου είναι από τον Έλληνα αστρονόμο Ίππαρχο.

Σύγχρονα Ρολόγια

Τα πρώτα μηχανικά ρολόγια δαπέδου εμφανίζονται στην Ευρώπη τον 13ο αιώνα, αλλά η ακρίβεια τους ήταν περιορισμένη. Το 1500μ.Χ. ο Π.Χένλαϊν στην Γερμανία κατασκευάζει το πρώτο μηχανικό κουρδιστό ρολόι τσέπης. 

Τον επόμενο αιώνα με την εξέλιξη της τεχνολογίας άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ρολόγια χειρός, τα οποίο φορούσαν κυρίως γυναίκες, ενώ οι άντρες χρησιμοποιούσαν μόνο ρολόγια τσέπης. Αυτή η κατάσταση άλλαξε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο όπου κατανοήθηκε η μεγάλη ανάγκη για τη συνέπεια στην ώρα και έτσι το ρολόι χειρός φορέθηκε και από τους άντρες. Εξέλιξη αυτού ήταν και τα επιτραπέζια ρολόγια!

Από όπου όμως και εάν ξεκίνησαν τα πρώτα ρολόγια η χρήση τους είναι πλέον απαραίτητη. Δείξτε λοιπόν την αγάπη σας προσφέροντας ένα ιδιαίτερο επιτραπέζιο ρολόι ως δώρο στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Χαράξτε επάνω του τις πιο σημαντικές στιγμές σας και κρατήστε τις για πάντα ζωντανές, παγώνοντας έτσι για λίγο τον χρόνο!