Οι πιο cute και πρωτότυποι κουμπαράδες

Ο κουμπαράς είναι δοχείο με σχισμή που χρησιμεύει για την άτυπη αποταμίευση κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Χρησιμοποιείται περισσότερο από παιδιά στα οποία δίνεται ως σύμβολο προνοητικότητας και εγκράτειας, ώστε να μαθαίνουν την πρακτική της αποταμίευσης.

Μάλιστα η σχισμή στην κορυφή του κουμπαρά προστέθηκε για να ενισχύσει την έννοια της αποταμίευσης, ώστε να μπορεί να βάζει κάποιος κέρματα αλλά να μην μπορεί να τα βγάλει. Ο μόνος τρόπος για να πάρει κάποιος τα κέρματα είναι σπάζοντας τον κουμπαρά!

Γνωρίζετε ότι ο αρχαιότερος σωζόμενος κουμπαράς, βρέθηκε στην αρχαία Ελληνική πόλη «Πριήνη», στις ακτές της Μ. Ασίας και χρονολογείται από τον 2ο αι. π.χ.!

Στην Ελλάδα ο κουμπαράς πρωτοεμφανίζεται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τον Αύγουστο του 1934 και πολύ γρήγορα έγινε αγαπημένο σύμβολο της παιδικής αποταμίευσης. Οι πρώτοι κουμπαράδες ήταν μεγάλοι και είχαν παραλληλόγραμμο σχήμα, ενώ οι μικροί κουμπαράδες είχαν σχήμα κυλινδρικό και αργότερα καθιερώθηκε και το οβάλ σχήμα.

Κουμπαράς γουρουνάκι

Εσείς ξέρετε πώς προέκυψε ο κουμπαράς σε σχήμα γουρουνάκι;

Την περίοδο του Μεσαίωνα επικρατούσε η αντίληψη ότι αν κάποιος έχει στην κατοχή του ένα γουρούνι, δεν θα πεινάσει ποτέ. Παρόλα αυτά λένε ότι οι πρώτοι πήλινοι κουμπαράδες-γουρουνάκια έκαναν την εμφάνισή τους, τον 18ο αιώνα πιθανόν από λάθος!

Ήταν τότε που κατασκευάζονταν από πηλό κάποια δοχεία με την ονομασία pygg jars. Όταν λοιπόν ζητήθηκε από κάποιον τεχνίτη να κατσακευάσει ένα pygg jar, αυτός, λόγω ομοηχίας με τη λέξη «pig», δημιούργησε έναν κουμπαρά-γουρουνάκι!

Ο κουμπαράς-γουρουνάκι ήταν το δώρο που προσφερόταν πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο στα παιδιά από τα τέλη του 19ου αιώνα, γεγονός που καλλιέργησε εύκολα και γρήγορα την έννοια της αποταμίευσης.

Εάν θέλετε και εσείς να αποκτήσετε έναν κουμπαρά δεν χρειάζεται να είναι σε σχήμα γουρουνάκι!

Στη 3D Revolution δημιουργούμε πρωτότυπους εντυπωσιακούς κουμπαράδες για να διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο και να διδάξετε στο παιδί σας την έννοια της αποταμίευσης! Ένα ξεχωριστό δώρο! Ξεκινήστε και εσείς την αποταμίευση για εκδρομές, ψώνια ή για ό,τι άλλο έχετε "βάλει στο μάτι", με τους πιο cute κουμπαράδες!